.

Det var inte omöjligt. Jag har klarat det. Att slå världsrekord i ultradistans på roddmaskin.
25-26 september 2010 blev jag världsrekordhållare.

tisdag 1 februari 2011

The Gym, part 2: Konsten att träna sitt hjärta

Det råder vårkänslor på gymmet. Många par har bildats och alla har fått sina nya hjärtevänner att börja träna. Tillsammans går de mellan vikterna och stärker sina hjärtan.

Styrketräning stärker alla våra muskler, konditionsträning ökar pulsen och ger hjärtat en omgång. Ett långt liv är beroende av ett starkt hjärta, det vet vi när vi trampar på i löpspåret eller på crosstrainermaskinen. Men skyddar det hjärtat från alla livets stötar?

Ett träningsupplägg kan ändras, ser vi inte resultat kan vi byta riktning helt. Känner vi att den första planen ändå fungerade bättre kan vi utan problem gå tillbaka. Det går till och med att med framgång välja kortdistans istället för ultra och sedan ändra tillbaka igen. Med andra hjärtefrågor är det inte lika lätt. Där gör vi val som sällan har lika välbaserad grund som när vi lägger upp nya träningsprogram. Istället för fakta grundar sig besluten på intuition, i bästa fall på kärlek men ibland även på rädsla. I det läget kan vi inte ångra oss. Vi kan göra nya val, men har sällan möjlighet att gå tilbaka. Väljer du fel gör det ont, en smärta som inte dövas av vila, sjukgymnastik eller antiinflammatorisk medicin. Ingen rehab eller träning i världen kan skydda dig från det.

Ta hand om ditt hjärta, hur du än väljer att göra det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar